Bedste tips til at beskytte din bil om vinteren

30084765_s-1500px

”Kombinationen af salt, vand og fugt er oplagt for at få noget til at ruste, og det er ikke kun karosseriet. Det kan også være mekaniske dele i undervognen, der ruster”, udtaler FDM.

Det en rigtig god ide at gøre lidt mere ud af bilplejen om vinteren, så du beskytter din bil bedst muligt. Vi har samlet de bedste råd til at beskytte din bil, så du og den kommer sikkert gennem vinteren. Og ja – det er måske ikke hele listen man kommer igennem, men lidt har også ret.

1.    Beskyt din bil med vask og polering
Salt og sjap ødelægger lakken på din bil. Beskyt bilen ved at vaske bilen i mere løbet af vinteren end du gør om sommeren. Polering beskytter også mod rustangreb på karrosseriet.

2.    Beskyt batteriet
Et bilbatteri har normalt en levetid på mellem 3 og 5 år, selvfølgelig afhængig af kørselsadfærd. Det er en god ide at kontrollere spændingen på batteriet. Det gøres enten ved selv købe en batteritester hos forhandlere af autoreservedele eller få et autoværksted til at udføre en test for dig. Man kan også investere i en helt simpel billader. Lader du batteriet op én til to gange i løbet af året, vil du under normale omstændigheder undgå, at batteriet pludselig går dødt.

Læs mere om hvordan du beskytter bilbatteriet om vinteren

3.    Beskyt din bil med vinterolie
Man kan vælge at skifte til en tyndere type olie, især til gamle biler. Med en tyndere olie vil motoren starte meget lettere, når det er koldt. En vinterolie til streng kulde hedder normalt 5W - 40.

4.    Beskyt din bil med silikonestift, silikonespray og låseolie
Det er en rigtig god ide at smøre dørlisterne med en silikonestift for at undgå, at gummilisterne går i stykker i kulden. Det bør gøres, før temperaturen nærmer sig minusgrader. De fleste har i dag fjernstyret lås, men hvis du stadig låser bilen op manuelt, kan det betale sig at bruge lidt låseolie for at undgå, at låsen fryser til.

5.    Beskyt dig selv og bilen med vinterudstyr
En lille spade, snekæder og slæbetov kan lige pludselig vise sig at være nyttige. Det sammen kan startkabler, men sørg for, at de er udstyret med spændingsværn.

Læs tips til hvordan du skal køre i vintervejret her

6.    Beskyt vinduesviskere
Regn, sne og slud er en hård cocktail for gummien i viskerbladene. Graden af slitage afhænger af saltning, snemængde og vintervejret generelt, og ikke mindst af hvor mange gange vinduesviskerne har været udsat for at fryse fast til vinduet.

7.    Beskyt med sprinklervæske
Der findes speciel sprinklervæske til vintervejret. Der står oftest direkte på sprinklervæsken, hvilken temperatur, den kan tåle. Hvis du ikke kan huske, hvilken type du har fyldt på, kan det være en god ide at skifte til en, der kan bruges til lave frostgrader. Især hvis du skal køre på skiferie.

8.    Beskyt med vinterkølervæske
I din bils instruktionshæfte står der, hvilken type kølervæske, du skal bruge. Det er meget vigtigt, at du vælger den rigtige type, ellers kan du risikere at skade motoren.
Kølervæsken cirkulerer i et lukket system, men der bliver alligevel lidt mindre af den over tid. Og er det længe siden, den er blevet skiftet, kan det være godt med et tjek. Sørg for at der er nok, dvs. niveauet skal ligge mellem minimums- og maksimumsmærket på kølervæskeballonen i motorrummet.

9.    Beskyt med vinterdæk
Det anbefales at skifte til vinterdæk, når det bliver koldt udenfor. Og det er selvfølgelig på grund af den kortere bremselængde i vinterføret. På våd vej er bremselængden dog cirka den samme og på tør vej er bremselængden faktisk lidt længere på vinterdæk.

10.    Beskyt din bil mod vejsalt
Vejsaltet udgør en ekstra udfordring for din bil. Her er, hvordan du beskytter din bil mod de saltede veje.

  • Få foretaget en undervognsbehandling.
  • Vask bilen oftere og med undervognsskyl.
  • Giv bilen rustbeskyttelse og lak
  • Vask og skrub selv bilen, da vaskehallens børster ikke altid får al saltet fjernet.
  • Rens skærmkanter, dørkarme og gummilister.
  • Brug autoshampoo til bilen.
  • Brug en blød og langskaftet børste.
  • Tør bilen med et vaskeskind.

De saltede veje kan være årsag til, at din bil ruster hurtigere end nødvendigt. Det skyldes, at når vand og fugt kommer i kontakt med jern, så bliver jernet oxideret gennem en kemisk reaktion, som gør, at rust opstår. Husk derfor at tørre bilen godt af efter vask.

Date published.   nov. 26, 2018  |  Author: Janne Beeken