Kørebog

Kørsel i vådt føre – sådan undgår du aqua planing!

 

83993104_s-1500px

Lad os være ærlige, det danske vejr er mere præget af vådt, koldt og regnfuldt vejr end sne og frost eller ekstremt varme. Vi har set over de sidste år, at kraftige regnskyl og deciderede skybrud bliver mere og mere almindelige – det er derfor vigtigt, at vi kender de mest almindelige forebyggende og aktive foranstaltninger for at komme igennem de våde dage på vejen sikrest muligt.

Læs om kørsel i vådt vejr og få tips til at undgå farlige situationer som aqua-planing.

Få din bil regelmæssigt til service

Grundig forberedelse er altid guld, når det gælder sikkerhed, så ligegyldigt hvilken tid af året, er det vigtigt, at få din bil til service.

Almen vedligeholdelse

Selv hvis din bil har været til service, bør du tjekke kølervæske-niveauet og kontrollere, om ventilatoren er i orden. Hvis din bil mangler kølervæske eller du tror, at ventilatoren ikke er i orden, så tag bilen på værksted. Det vil spare dig penge i det lange løb.

Glatte veje tager hårdt på bilens bremser. Hvis din bil laver lyde, når du bremser, eller hvis pedalen føles anderledes end den plejer, få bremserne tjekket af en ekspert så hurtigt som muligt.

Tjek også, at forrudeviskere og-sprinklere er i god stand. Hvis vinduesviskere efterlader streger på tværs af forruden, skal de skiftes ud.

Dæk til vådt føre

God slidbane på dækkene er afgørende for vejgreb på våde veje, og du skal minimum have 1,6 mm mønsterdybde i hele dækket. Dæktrykket er vigtigt for din sikkerhed som du kan læse i næste afsnit, sørg derfor for, at du kører med det rette tryk. (Dæk med for lavt tryk, bruger desuden mere brændstof).

Hvad er aqua planing?

Udtrykket aqua-planing er almindeligvis brugt til at henvise til glidning over en våd overflade. Aqua planing opstår, når et dæk støder på mere vand, end det kan sprede. Vandtrykket i forreste del af hjulet skubber vand under dækket, og dækket adskilles derefter fra vejfladen med en tynd vandfilm og taber trækkraft. Resultatet er tab af styring, bremsning og strømstyring.

Gummidæk har slidbaner (riller), der er designet til at kanalisere vand fra under dækket. Dette skaber højere friktion med vejoverfladen og kan medvirke til at forhindre eller minimere forekomster af aqua-planing. Sørg derfor for altid at have nok slidbane i dækkene.

Hvornår opstår aqua planing?

Aqua-planing kan forekomme på en våd vejoverflade til enhver tid, men de første 10 minutter af en let regn kan være den farligste. Når let regn blandes med olieresterne på vejoverfladen skaber det glatte forhold, der kan forårsage, at køretøjer aqua-planer. Store vandpytter er desuden som skabt til aqua-planing, så undgå dem så vidt muligt.

Chancen for at være involveret i en bilulykke øges under dårlige vejrforhold som tåge, regn, is og sne. Det er dog ikke nødvendigvis styrtende regn og blændende sne, der er det farligste. Det farligste er de forhold, du ikke er forberedt på.

Hvordan undgår du aqua planing?

Følgende er vigtige tips til at undgå aqua-planing:

  • Hold korrekt dæktryk
  • Udskift dækkende, når det er nødvendigt
  • Kør langsomt, når vejene er våde: Jo hurtigere du kører, desto sværere er det for dine dæk at sprede vandet
  • Kør udenom vandpytter og stående vand, så vidt muligt
  • Undgå at køre i yderbaner, hvor vand har tendens til at ophobes
  • Prøv at køre i de dækspor, der er tilbage af bilerne foran dig
  • Kør ikke med autopilot i vådt vejr
  • Kør i et lavere gear
  • Undgå hårdt bremsning
  • Prøv ikke at lave skarpe eller hurtige sving

Husk at pakke det rigtige

Til det varme vejr – og den lange biltur er kølervæske, drikkevand, ikke-letfordærvelige fødevarer, solcreme, advarselstrekant, alle gode ting at pakke til bilen.

Til det kolde vejr er et tæppe og en skovl desuden en god idé. Læs mere om tips til kørsel i vintervejret her.

Sørg også for at du har en opladerledning til din telefon, så du kan ringe efter hjælp eller bruge apps som disse til den lange biltur.

Planlæg i god tid og undgå træthed

Ligegyldigt hvilken tid af året du kører, er det altid vigtigt, at du er forberedt på vejrforholdene og har et realistisk forhold til rejsetiden. Vejrforholdene kan blive risikable især ved regn og skybrud i sommermånederne – og om vinteren, når det skiftevis regner og fryser, hvilket resulterer i spejlglatte veje.

Planlæg stop på vejen, hvis du skal køre en længere tur. Det er vigtigt for din og dine passagerers sikkerhed, at du selv er tanket godt op på køreturen og ikke er træt.  Kørsel over lange afstande er trættende, selv i godt vejr.

Related Articles