Kørebog

Hvornår skal man udskifte sin bil?

AdobeStock_27758652_for website-1

Hvornår bør man udskifte sin bil?

Grundlæggende ved vi alle, at en bil mister værdi, så snart vi kører den væk fra forhandleren.  Det har vi lært at leve med. Efterhånden som årene går, fortsætter din bil med at miste mere og mere værdi – men det store spørgsmål er så, hvornår det økonomisk kan betale sig og er forsvarligt at udskifte en bil. Det prøver vi at svare på med denne artikel.

De gyldne udgangspunkter for udskiftning af bil

Når en bil mister værdi, altså ligeså snart slutsedlen er underskrevet, kan det ikke siges at være en særlig god investering. På trods af det, kan de fleste af os ikke undvære en bil som transportmiddel i det daglige, og derfor er vi nødt til at eje en bil. Selvom der er et stort værditab, kan du dog stadig være taktisk i dit salg og udskiftning af din bil, så du får mest ud af din investering og dine penge. Det siger sig selv, at jo ældre bilen er, jo dyrere bliver det at tage sig af den. En tommelfingerregel er, at en bil mister cirka halvdelen af værdien efter tre til fire års ejerskab. Derfor kan det for nogle være optimalt at sælge bilen i løbet af disse år, så du får flest penge retur.

Med et andet udgangspunkt anbefales det, at en bil sælges inden den rammer 100.000 kørte kilometer, da denne store milepæl kan skræmme mange mennesker væk. Går du og din bil over denne grænse, kan det umiddelbart betale sig at køre videre på den, og prøve at sælge bilen inden den rammer en ny psykologisk grænse i form af 200.000 kilometer kørt. Det er dog de færreste, som vil overtage en bil med alt for mange kilometer på bagen, da dette både understreger bilens alder og mængden af slid. Desuden anbefales det også at holde øje med markedet for lige præcis det bilmærke, du kører i – det er altid en fordel at sælge en bil, inden næste generation af samme model lanceres.

Når du skal sælge din bil

Når du har fundet det rette tidspunkt og besluttet dig for at sælge din bil, kan du vælge at gøre det gennem en professionel forhandler eller selv sælge den til en privatperson. Vælger du selv at gøre det, kan du nemmest opnå en større fortjeneste, da du ikke har en sælger som skal have kommission. Her skal du dog være opmærksom på flere ting, som en professionel bilsælger plejer at stå for.

For eksempel er det vigtigt at undersøge den potentielle køber. Som udgangspunkt bør du aldrig lade denne person prøvekøre bilen alene, altså uden dig, da du kan risikere at få bilen stjålet. Derfor bør du også undersøge, om den kommende køber i det hele taget har et kørekort. I forhold til betaling kan det anbefales at bede om en overførsel af penge, før bilen overdrages, så du sikrer dig pengene. I denne sammenhæng bør der udarbejdes en slutseddel, som beviser, at du ikke længere er ejeren af bilen.

Når du skal købe en ny bil

Det er altid fordelagtigt at få en god pris på en ny bil. Elsker vi ikke allesammen billige biler? Når det kommer til et bilkøb, bør du først undersøge med dig selv, om bilen skal være brugt eller ny. Dette afhænger umiddelbart af din økonomiske situation, og ikke mindst den bil, du har i drømmene. Er det kortsigtet, kan det ofte betale sig at købe brugt, især hvis bilen også er meget dyr fra ny.

Hvis du vil købe en bil for mange år, så overvej en ny. I denne sammenhæng kan det også overvejes, om bilen i stedet skal leases? Leasing er med tiden blevet mere og mere normalt og populært. Køber du bil, kan du ofte få en bil præcis til dine behov, især hvis bilen er helt ny. Samtidig er du selv herre over, hvor mange kilometer den må køre, og hvor den må køre. I denne kontekst er køb ofte den langsigtede kørsel. Leaser du i stedet bilen, skal du betale et fast månedligt beløb baseret på antal kilometer i en fast fast bindingsperiode. Efter denne aftale kan du prøve en ny bil og har dermed mere frihed.

Læs mere om hvornår du skal lease eller købe en bil >

Related Articles