Kørebog

Hvad skal jeg have styr på i forhold til kørepenge?

shutterstock_108653897Kørepenge kaldes også kørselsgodtgørelse, befordringsgodtgørelse eller skattefri kilometerpenge. Kært barn har mange navne! Få styr på kørepengene her og få mest ud af din kørsel.

Kørepenge

Det er din arbejdsgiver, der har valget om han/hun vil udbetale de skattefri kørepenge til dig som medarbejder.
•    Kørepenge bliver udbetalt for den kørsel, du kører for dit arbejde (erhvervskørsel).
•    Kørepengene bliver beregnet ud fra satser, som SKAT fastsætter.

En elektronisk kørebog, som Autolog er automatisk indstillet, så den beregner dine kørepenge ud fra årets satser og de lokale skatteregler for det land, du har valgt.

Erhvervskørsel kan f.eks. være:

•    Kørsel fra hjem til arbejdsplads i højst 60 dage inden for 12 måneder (60 dages-reglen).
•    Kørsel mellem arbejdspladser for samme arbejdsgiver i din private bil.
•    Kørsel for samme arbejdsplads i din private bil.

Din arbejdsgiver har ansvaret for, at dit kørselsregnskab er korrekt, og det er ham, der skal indberette den skattefri kørselsgodtgørelse til SKAT. Elektroniske kørebøger som Autolog gør det nemt at både lave og godkende dit kørselsregnskab. Dokumentationen er i orden, da GPS’en i din bil registrerer al din kørsel. Du bare skal fortælle programmet om turene er private eller erhverv, klikke på godkend og sende det til din arbejdsgiver.

Satser for kørepenge (kørselsgodtgørelse)

  2019 2020
Kørsel (bil eller motorcykel)
op til 20.000 km./år
3,56 kr. pr. km  3,52 kr. pr. km
Kørsel (bil eller motorcykel)
ud over 20.000 km./år
1,98 kr. pr. km.  1,96 kr. pr. km.

 

Din arbejdsgiver kan selv sætte satserne både højere eller lavere end dem i tabellen. Hvis du får en godtgørelse med højere satser end dem i tabellen, skal du være opmærksom på, at du så skal betale skat af hele beløbet. Undtagen hvis det beløb, er går ud over satserne, beskattes som almindelig løn. Hvis din arbejdsgiver holder sig til satserne eller under dem, er kørselsgodtgørelsen skattefri.

Kørselsfradrag

Der er også noget der hedder kørselsfradrag, som også er penge, du får for din kørsel, men det beregnes på en lidt anden måde. Man kan ikke få begge dele, enten får man kørselsgodtgørelse eller kørselsfradrag. For eksempel, hvis din arbejdsgiver vælger ikke at udbetale skattefri kørselsgodtgørelse eller hvis du er selvstændig, kan du i stedet få kørselsfradrag.

Læs mere om forskellen på kørselsgodtgørelse og kørselsfradrag her

Dokumentationen med Autolog kørebog

Alle betingelserne for skattefri kørselsgodtgørelse skal være opfyldt, for at du kan få udbetalt dine skattefri kørepenge.

Læs mere om SKATs krav til en kørebog her

Kravene er overordnet, at du dokumenterer:
•    Formål for kørslen
•    Kørslens mål med eventuelle delmål
•    Dato for kørslen
•    Antal kilometer for kørslen
•    Udregning efter SKATs satser
•    At kørslen er i din private bil

Hvis kørselsregnskabet ikke opfylder SKATs betingelser, skifter det fra at være skattefri til at blive skattepligtig A-indkomst. Du kan så i stedet få kørselsfradrag (også kaldet befordringsfradrag).
Udbetalingen af skattefri kørepenge og arbejdsgiverens kontrol skal være ordentligt dokumenteret. Det gøres nemmest ved at have en elektronisk kørebog som Autolog, der registrerer al din kørsel automatisk vha. en GPS. Det er nemt for både dig og din arbejdsgiver, du skal kun inddele privat- og erhvervskørslen og derefter godkende. Så er det klar til blive sendt eller printes ud. Nemmere bliver det ikke. Læs mere her.

 

Related Articles