Kørebog

Enkeltmandsfirma og kørselsgodtgørelse – sådan skal du forholde dig

autolog.dkblog.ecofleet.comenkeltma-06e98b1fd8c99345824cfb85a90eee409da43005-1

Skal man have kørselsgodtgørelse eller kørselsfradrag, når man har et enkeltmandsfirma? Skal man bruge sin privatbil, eller skal man købe en firmabil på gule plader? Vi har samlet information om enkeltmandsfirma, kørselsgodtgørelse og kørselsregnskab, så du forhåbentligt kan blive klogere på emnet.

Der er nemlig forskellige måder at gribe det an på, hvis du har et enkeltmandsfirma og skal have udbetalt kørselsgodtgørelse.

Lidt om enkeltmandsvirksomhed og kørselsgodtgørelse:

Kørselsgodtgørelse kan du få, når du kører i egen privat bil i forbindelse med firmaets opgaver. Kørselsgodtgørelse dækker dermed de udgifter, du har haft i forbindelse med kørsel for dit arbejde – altså erhvervskørsel i din private bil. Disse omkostninger bogføres og trækkes fra i dit regnskab. Man følger Skats satser for kørselsgodtgørelse. Dem kan du se her.

Ejer firmaet bilen (gule plader), skal der ikke udbetales kørselsgodtgørelse, så bogføres omkostninger direkte i regnskabet (Fx benzin, værkstedsregninger etc.) Se mere i eksemplet nedenfor.

Læs mere om forskellen på kørselsgodtgørelse og kørselsfradrag her

Enkeltmandsvirksomhed og egen bil eller firmabil?

Hvis du er i tvivl om, du skal køre igen bil eller investere i en firmabil ligger fordelene med egen bil overordnet ved en gennemsnitsbil til ca. 300.000 kr., og ved et gennemsnitligt privat kørselsbehov på ikke mere end 10.-15.000 km årligt. Og overordnet set ligger fordelen ved firmabil i en bil, der koster over gennemsnittet, som du kører mere end 15.000 km privat i.

Fordele og ulemper svinger så ud fra dette gennemsnit, og det skal du så beregne ud fra din individuelle situation og præferencer.

Læs om du skal vælge privatbil og kørselsgodtgørelse eller firmabil her

Eksempel på enkeltmandsvirksomhed og kørselsgodtgørelse

Inde på Virk.dk ekspertpanel har de følgende scenarie:

Rasmus har et enkeltmandsfirma og arbejder hjemmefra som konsulent. Han kører ca. 3 gange pr. uge frem og tilbage til fast adresse. Han har også andre konsulentopgaver, men det er begrænset. Han kører i sin egen bil på hvide plader, men overvejer at skifte til en brugt bil på gule papegøjeplader, som også skal kunne bruges privat.

Hvis han køber en brugt gulpladebil, er han usikker på om det er virksomheden eller ham, som privatperson der køber bilen? Og hvad kan I givet fald trækkes fra/ikke trækkes fra? Han spørger:

Kan man trække udgiften til bilen fra i regnskabet?
Kan man trække driftsudgifter fra i regnskabet?
Kan man trække moms af udgiften til bilen fra?
Kan man trække moms af driftsudgifter fra?
– Og hvor meget bliver han evt. beskattet af værdien af fri bil?

Læs mere om at være selvstændig og kørselsregnskab her

Eksperten fra Virk svarer, at der ikke forskel på, om det er Rasmus som privatperson eller virksomheden, der køber bilen. Bilen kan skattemæssigt placeres både privat og i virksomheden uanset, hvem der har betalt.

Enkeltmandsvirksomhed kørselsgodtgørelse for firmabil:

– Alle udgifter er fradragsberettigede (afskrivninger, drift mv.)
– Momsen på driften kan fratrækkes, da den er på papegøjeplader
– Momsen er ikke fradragsberettiget på selve købet af bilen
– Du skal lade dig beskatte af fri bil (minimum 25 % af kr. 160.000. 25 % af værdi op til 300.000 kr., 20% af værdi herover),

Enkeltmandsvirksomhed kørselsgodtgørelse for privatbil:
– Der kan foretages en fordeling mellem private og erhvervsmæssige udgifter, hvor de erhvervsmæssige er fradragsberettigede. At føre kørebog er så en nødvendighed.

– Momsen på driften kan fratrækkes, da den er på papegøjeplader
– Momsen er ikke fradragsberettiget på selve købet af bilen
– Du har også mulighed for at fradrage den erhvervsmæssige andel som kørselsgodtgørelse efter statens takster i stedet for den erhvervsmæssige andel

Læs mere om 60 dages reglen og kørebog her

Enkeltmandsvirksomhed og kørebog

For at kunne beregne din kørselsgodtgørelse skal du først og fremmest føre en kørebog, dvs. du skal lave en oversigt, hvor du noterer al din kørsel. Du kan slippe for at bogføre dette selv ved at lade en elektronisk kørebog som Autolog lave kørselsregnskabet for dig. 

 

Få mere at vide!

Læs mere om vores kørebogsløsninger eller tag kontakt, hvis du ønsker at bestille en!

{{cta(‘e084650e-fd0c-43d9-a31b-23fa4e39a128’)}}

 

 

Related Articles