Teknologien omkring biler er i en rivende udvikling. Det data bliver brugt til er gennemgående positivt, og det vil forbedre både sikkerheden og køreoplevelsen i fremtiden. Mekanikeren kan lynhurtigt bestemme, hvad der præcist er galt med bilen, og hvad der skal gøres ved det. Og bilen kan endda advare dig inden, der er noget galt. Nødkaldesystemet e-Call bliver automatisk i alle nye biler fra april 2018 med præcis lokation til politi og brandvæsen. Den viden, der opsamles kan bruges i førerløse biler, når den tid kommer.
Alt sammen positivt, men hvad med privatlivet tænker man nok… De indsamlede data bruges nok ikke kun til at forbedre sikkerheden i trafikken og indsamle viden til fremtidens førerløse biler…
For bilproducenterne, forsikringsselskaberne og andre bilrelaterede virksomheder er denne viden guld værd rent kommercielt. Men nogen gange er det svært at skelne mellem, hvad der hvad er godt for forbrugeren, og hvad kan være problematisk? Og det er vigtigt at have det problematiske med, selvom det overvejende er en positiv udvikling. Ligesom vi tager stilling til, at du kan holde dine private ture private i vores kørebogsløsning.
Manglende lovgivning
Der mangler lovgivning på området – det er også fagre nye verden meget af denne teknologi men det er vigtigt at forbrugeren ikke er en hjælpeløs brik. Bilproducenterne ser stor værdi i de data, og bruger dem sikkert til alles bedste, men der mangler både oplysning og lovgivning så forbrugeren føler sig sikker. Vi hos Fleet Complete ved hvor meget det bekymrer folk med overvågning, og det er vigtigt, at vi som virksomheder hjælper forbrugerne til et trygt valg og en tryg hverdag med den nye teknologi.
I dag er det bilproducenterne der ejer data, og uden lovgivning står det dem frit for at sætte dagsordenen for nye biler og udviklingen på området, der allerede er i fuld gang. Når du skriver under på en købskontrakt kan du risikere, at du skriver under på, at de har ret til alt data bilen sender. Bilproducenterne har adgang til at indsamle og videresælge private personers oplysninger. BMW har f.eks. adgang til en række personlige informationer fra førerens smartphone, når denne bliver synkroniseret med bilens infotainmentsystem.
Det er vigtigt, at man lovgivningsmæssigt tager hensyn til forbrugerne og konkurrencen på eftermarkederne.
Bilejerne vil eje egne data
Vi behøver ingen større undersøgelse for at vide, at folk selv vil eje sine data, men bilklubbernes internationale organisation, FIA, har dog undersøgt, at ”otte ud af 10 danskere selv vil eje de data, som deres bil opsamler, samt at et stort flertal af de adspurgte forbrugere ønsker retten til selv at vælge, hvem der kan få adgang til bilens data”; skriver FDM.
Og FDM forsætter: ”Det bør naturligvis være bilejerne, som skal beskyttes via en lovgivning, som fremover sikrer, at bilejere selv frit kan vælge den service, de ønsker, og hvem der skal levere den og til en pris, som afspejler sund konkurrence på markedet.”
Hos Fleet Complete er dine data sikre
Hos Fleet Complete er dine data sikre, og vi oplyser hjertens gerne om, hvad de bruges til. Vores data protection officer Peter Dam sikrer, at vores dataopbevaring og brug af data lever op til GDPR forordningens forskrifter. Med andre ord har han til opgave at sikre, at vores kunders data kun bruges til de formål, som vores kunder forventer og har accepteret.
De personlige data, der sendes fra GPS-enheden i dit køretøj, ind til vores server, er dine data. Vi bruger dem til at beregne dine kørte ture, og andre turrelaterede informationer som opholdstider, afstande mv.
Vi sikrer, at data anonymiseres jvf. GDPR forordningen, og bruges til at gøre vores systemer så brugervenlige som muligt. De anonymiserede data bruges til give vores kunder en række automatiseret forudsigelser. F.eks. regner vi ud om dine ture er Private eller Erhvervsture på baggrund af, hvordan andre ville have klarificeret samme type tur.
Yderligere bruger vi anonymiserede data til at give dig trafikoplysninger i dit navigationssystem. Vi hjælper desuden vejdirektoratet med at bedre planlægge vejnettet etc.
Vi føler, at det er vigtigt, at du som forbruger er oplyst inden, du vælger den rette udbyder til services, der har med dine data at gøre.