Kørebog

Privatkørsel i gulpladebiler

 

blog.ecofleet.comprivatkørsel-i-gulpladeb-7201f1854b353bafc5398e5274cc8723a356d8ccDet er som udgangspunkt ikke tilladt at køre privatkørsel i en gulpladebil. Men hvad der definitionen på privatkørsel og hvad er erhvervskørsel? Og hvilke undtagelser findes der?

Regler for gulpladebiler

Der skelnes i reglerne mellem gulpladebiler der er specialindrettede og de som ikke er specialindrettede. Reglerne for specialindrettede køretøjer tager udgangspunkt i, at der først og fremmest er et godkendt behov for at din gulpladebil er specialindrettet.

Privatkørsel i gulpladebiler – ikke specialindrettede

Kørsel mellem din bopæl og arbejdsplads regnes for privatkørsel. Men når der er en regel er der altid undtagelser:

  • 20 dages regel – dagsbevis for privatkørsel i gulpladebiler. Reglen for privatkørsel i gulpladebiler under 20 dages reglen er, at du kan tilkøbe dig 20 dages privatkørsel via dagsbeviser. Et dagsbevis kan bruges i et døgn.
  • 25 dages reglen: Hvis din gulpladebil skal bruges erhvervsmæssigt dagen efter den er brugt erhvervsmæssigt, må du undtagelsesvis gerne køre hjem i den. Men kun 25 gange. Begrundelsen for at kunne køre hjem med gulpladebilen skal være et reelt erhvervsmæssigt behov, og hver tur hjem tæller. Reglerne kan læses her.
  • 60 dages regel – midlertidig arbejdsplads: En midlertidig arbejdsplads er kun midlertidig i op til 60 arbejdsdage indenfor de sidste 12 måneder. Dermed kan 60 dages reglen træde i kraft. Hvis din arbejdsplads lever op til kravene om at være midlertidig er det lovligt at køre til og fra dem fra hjemmet.
  • Opsamling af kollegaer: Hvis din arbejdsgiver kræver, at kollegaer skal afhentes/afsættes på vej på arbejde eller på vej hjem, er dette lovligt i følge reglerne for privatkørsel i gulpladebiler. Denne aftale med din arbejdsgiver kan både være mundtlig og skriftlig.
  • Vagtordning: Du må gerne køre privatkørsel i gulpladebiler til dit hjem i forbindelse med en vagtordning. Dette defineres ikke som privatkørsel i de tilfælde hvor din vagtordning går ind under at være tilkaldevagt. Gulpladebilen må dog kun være på din bopæl i forbindelse med tilkaldevagten.
  • Madafhentning: Privatkørsel i gulpladebiler er tilladt til at afhente mad og det er også ok, hvis du spiser i bilen.

Privatkørsel i gulpladebiler – specialindrettede

Reglerne for specialindrettede gulpladebiler generelt de samme som for ikke specialindrettede. Men de varierer på et par punkter, da man som udgangspunkt ikke regner dem for egnet til privatkørsel.

  • Privatkørsel mellem hjem og arbejde: Man kan f.eks. godt bruge dem til at køre mellem hjem og arbejdsplads, da det regnes for i virksomhedens interesse. Det gælder også, hvis det er en fast arbejdsplads.
  • Svinkeærinder: Man kan også køre svinkeærinder på op til 1000 km per år. Svinkeærinder kan f.eks. være hentning af børn i børnehaven eller indkøb af mad el. lign. Små svinkeærinder på under et par hundrede meter fra din oprindelige erhvervsrute medregnes ikke.

Det vigtigste i denne sammenhæng er, at du kan dokumentere din kørsel overfor SKAT. Hvordan kan du ellers forklare at det er 13. gang du kører privatkørsel i din gulpladebil hjem til hjemadressen og ikke den 26. gang? Eller at du overholder 60 dages reglen? Autolog tager hensyn til alle disse ting og sikrer dig overfor SKAT.

 

Related Articles