Kan min bil hackes?

hackForbundne biler (connected cars) er ikke bare fremtid, men virkelighed her og nu. Hvad betyder det for din sikkerhed? Kan du selv gøre noget for at sikre dig?

I nyere biler findes en computer. Når denne sandsynligvis i løbet af få år vil blive koblet på internettet, vil der selvsagt være en risiko for hacking. Så det korte svar er JA – din bil kan hackes og det kan bruges imod dig. Jo flere enheder du forbinder, jo mere stiger risikoen for hacking. Og når vi når til de selvkørende biler, vil de især være i høj risiko for hacking, hvis vi ikke tænker i sikkerhedsforanstaltninger.

Sådan lyder advarslen fra Sergey Kravchenko, der er senior business development manager fra Future Technologies, Kaspersky Lab, som er en af verdens førende eksperter på området. Han udtaler til Ekstrabladet:

”Der er en masse fordele ved biler, som er koblet op til internettet. Men der er også en risiko. Lige så snart din bil er forbundet, er den i fare”, siger Sergey Kravchenko fra Kaspersky.

Hvad bruger tyvene oplysningerne til?

Hacking betyder at nogen udefra kan gå ind på bilens computer og hente oplysninger ud, der kan bruges til mange skadelige ting. Det kan f.eks. være oplysninger, der kan bruges til at lave en nøgle til bilen! Det er selvfølgelig interessant for tyvene, især for at kunne stjæle de dyre biler, men også bare for at kunne bruge en hvilken som helst bil til reservedele.

Yderligere kan tyvene få oplysninger om dig fra computeren i form at data. Personlige data er også en handelsvare i dag og kan sælges. Alene derfor vil det blive en lukrativ ting for tyve at kunne hacke din bils computer.

Det værste man umiddelbart kan forestille sig er dog, at hackere overtager for eksempel bilens styretøj, motor eller bremser! Dette er dog ikke sket endnu, men det kan lade sig gøre.

Problemet opstår til dels, fordi bilfabrikkerne, ifølge Sergey Kravchenko, ikke itaænker datasikkerhed godt. Læs mere om hvem der ejer data om dig i din bil her.

Hos Fleet Complete er dine data sikre

Hos Fleet Complete er dine data sikre, og vi oplyser hjertens gerne om, hvad de bruges til. Vores data protection officer Peter Dam sikrer, at vores dataopbevaring og brug af data lever op til GDPR forordningens forskrifter. Med andre ord har han til opgave at sikre, at vores kunders data kun bruges til de formål, som vores kunder forventer og har accepteret.

De personlige data, der sendes fra GPS-enheden i dit køretøj, ind til vores server, er dine data. Vi bruger dem til at beregne dine kørte ture, og andre turrelaterede informationer som opholdstider, afstande mv.

Vi sikrer, at data anonymiseres jvf. GDPR forordningen, og bruges til at gøre vores systemer så brugervenlige som muligt. De anonymiserede data bruges til give vores kunder en række automatiseret forudsigelser. F.eks. regner vi ud om dine ture er Private eller Erhvervsture på baggrund af, hvordan andre ville have klarificeret samme type tur.

Yderligere bruger vi anonymiserede data til at give dig trafikoplysninger i dit navigationssystem. Vi hjælper desuden vejdirektoratet med at bedre planlægge vejnettet etc.

Vi føler, at det er vigtigt, at du som forbruger er oplyst inden, du vælger den rette udbyder til services, der har med dine data at gøre.

Date published.   apr. 16, 2018  |  Author: Janne Beeken