Megatrends for telematik 2018-2025

Hvordan ser fremtiden ud for telematik og den forbundne køretøjsindustri? Her er nogle af de megatrends, der vil påvirke den forbundne køretøjs- og IoT-industri i perioden 2018-2025.

Elektrisk mobilitet

Elektriske køretøjer (EV) har mange muligheder og fordele. De vil gøre det muligt for virksomheder at reducere både brændstofomkostninger og CO2-fodaftryk. Elektrisk mobilitet vil derudover kræve en helt ny infrastruktur i form af opsætning af ladestationer, batteriudskiftninger, og nye Supply Chains sammen med avancerede konnektivitetsmodeller, som igen vil skabe nye muligheder for mange i branchen. Med en bredere indførelse af EV'er i fremtiden, vil vi også se skattelettelser i de lande, der pålægger den kommercielle transportindustri skatter på benzin og diesel, da brændstof bliver skiftet ud med el.

Læs om Axel Sørensen der sparer 10% i brændstof med flådestyring

Automatisk mobilitet

Autonom mobilitet vil gøre det muligt for virksomhederne at udnytte fordelene ved førerløse køretøjer (eller reducering af chauffører-involvering), som sandsynligvis vil øge sikkerheden ved at fjerne den menneskelige faktor. I øjeblikket er der mangel på chauffører over hele verden, og med autonom mobilitet og telematik vil vi kunne løse meget af det problem med forbundne køretøjer med geolokation til enhver tid hvor som helst.

Læs hvilke informationer en connected car sender

Delebiler

Behovet for at eje "ting" er blevet mindre og mindre de seneste år og deleøkonomi vinder mere og mere frem. Delte køretøjer vil være fremtiden for både enkeltmennesker, virksomheder og lokalsamfund pga. de muligheder og tilgængelighed, der ligger i teknologien. Ved brug af telematik og dedikerede mobilapps får vi umiddelbar adgang til en række køretøjer til både personlig og erhvervsmæssig brug. Fordele er også at det vil medvirke til reducering af forurening og trafik-overbelastning, samtidig med besparelser i brændstof- og vedligeholdelsesomkostninger.

Læs hvordan du analyserer brugen af delte køretøjer

Digitalisering af fragt

Fragtdigitalisering betegnes som Uber for lastbiler, hvilket gør det muligt for logistikselskaber at finde fragtselskaber øjeblikkeligt og til mere overkommelige priser. Telematik vil blive brugt til at bestemme ledig kapacitet, trailernes temperatur, ruter og destinationer. Dette vil medvirke til at minimere antallet af køretøjer på vejen, for vha. information vil køretøjer køre fuldt lastet og være fuldt belagt, hvilket skaber en mere optimeret fordeling af mobilressourcer.

Læs hvordan datadeling sikrer konkurrenceevnen i transportbranchen

Online shopping og e-tail

I dag kræver kunderne hurtigere levering af varer og tjenester, som de køber via online shopping og ’e-tailing’-kanaler. Uanset om det er 'samme dag' eller 'næste dag' levering, vil efterspørgslen vokse stærkere med introduktion af 'inden for en time' levering. Dette skaber et marked for køretøjer og tilhørende teknologier, der muliggør hurtigere omstilling, uanset om det er gennem forudsigelse af tilgængelig parkering, trafik og overbelastning eller autonom teknologi. De virksomheder, der er i stand til at tilpasse sig hurtigt vil være dem, der profiterer, og hvor kunderne vil høste fordelene på lang sigt.

Læs hvordan små virksomheder vækster ved at yde bedre kundeservice gennem digital styring af biler.

Chaufførernes helbred

Kommercielle chauffører bliver ældre (med en gennemsnitlig alder er 45+) og står over for flere problemer i forbindelse med usunde arbejdsforhold (lange kørsler, dårlige spisevaner, manglende motion). Udviklingen af teknologier, der kan overvåge vigtige helseparametre (fx blodtryk, temperatur) hjælper med tidlig opdagelse af forestående lidelser og derved reducerer chancerne for sundhedsrelateret nedetid. Et sundere arbejdsmiljø vil ikke kun forbedre imaget for lastbilchauffører og - industrien, men også tiltrække yngre mennesker mod branchen.

Disse fremtrædende megatrends for telematik skal revolutionere, hvordan fremtidige flåder vil arbejde effektivt og effektivt sammen for at skabe en sikrere, mere omkostningseffektiv og miljøvenlig kommerciel industri. Mulighederne er næsten endeløse.

Date published.   maj 15, 2018  |  Author: Janne Beeken