Når familien skal på en længere bilferie, skal man have styr på sikkerheden. Her er nogle råd til, hvordan man kan forbedrede sig bedst muligt.
Planlæg, planlæg, planlæg
God planlægning er ofte lig med succes for en rejse, og det gælder især for bilferier. Det er også hyggeligt at sidde og tale og planlægge turen inden man skal afsted, så er alle forberedt på hvad der skal ske. Det vigtigste for chaufføren i en bil mht. sikkerhed er at han/hun ikke bliver træt og stresset. Planlæg derfor pauser spændende steder, så turen bliver en fornøjelse fremfor blot transport.
Navigation
GPS navigation er ofte de sikreste frem for at sidde og kæmpe med store uhåndterlige kort i bilen. Sørg for GPS navigationen er opdateret hjemmefra og orienter dig om ruten og stop på vejen, så du har et overblik inden i rejser.
Pak sikkert
Sikkerheden starter allerede ved pakningen. De tunge ting, skal ligge nederst og bagerst uden mulighed for at flyve rundt. I det hele taget er det meget vigtigt at være opmærksom på hvad der ligger læst inde i bilen, da de kan blive til fare, ved ulykker eller hårde opbremsninger. Tagboksen kan være et godt sted at placere lette, løse ting.
HUSK:
- Opladede mobiltelefoner eller kabler så du kan oplade undervejs. Mobiltelefoner er vigtige, hvis du skal tilkalde hjælp.
- At pakke mindst én refleksvest, som er et krav i mange lande.
- Pak en lommelygte i handskerummet, så du kan orientere dig, hvis det er mørkt.
- Styr på underholdningen og mad og snacks til evt. børn i bilen, så de ikke udgår en sikkerhedsfare for chaufføren
Fact: En halv liter vandflaske bliver ca. 30 gange så tung, når den flyver gennem bilen ved en kollision.
Tjek bilen
Bilen skal selvfølgelig være i tiptop, hvis I skal køre langt og have den bedste sikkerhed. Tjek motor, bremser, lygter og dæk, der skal have korrekt tryk, slidbaner og passe til årstiden. Bak- og sidespejle skal være pudsede og indstillede korrekt, for godt overblik over trafikken.
Se de typiske fejl folk gør ved vedligehold af bilen her.
Kør sikkert
Træthed er det farligste du kan udsætte dig selv for som chauffør næst efter alkohol selvfølgelig. Hold hyppige pauser, hvor I strækker benene, og kør ikke for lange stræk af gangen. Sørg for god og sund mad, der ikke giver for hurtige udsving i blodsukkeret og kør helst kun om dagen.
Skiftes til at køre eller indlæg powernaps på 15-20 minutter. Brug evt. alarmen på mobilen til at vække dig igen.
Fact: 8 timers uafbrudt kørsel fordobler risikoen for en ulykke.
Sikkerhedsregler på motorvejene
Kommer der mærkelige lyde fra bilen eller mistænker du en punktering, tænd for havariblinket og kør ind i nødsporet og stop. Hold så langt inde til højre som muligt, da påkørselsulykker desværre er hyppige. Af samme årsag, sørg for at alle i bilen kommer ud mod autoværnet, og over på den anden side af det.
- Tag din/jeres refleksvest på, når du stiger ud på motorvejen, det er lovkrav i mange lande.
- Advarselstrekanten skal placeres ca. 100 meter bag bilen.
- Det er forbudt at køre i nødsporet. Nødsporet må kun benyttes, hvis din bil er brudt ned.
Husk: Tank benzin i god tid, så du ikke løber tør for benzin på motorvejen.
Kæledyr i bilen
Der findes særlige hundesikkerhedssele, mn kan spænde sin hund fast med. Eller man kan placere hunden i et bur bagved eller bag gitter. En løs hund i bilen kan ligesom løs bagage udgøre en sikkerhedsfare ved kollisioner.
Fact: Kører du 50 km/t med en hund, der vejer 30 kg., vil den komme flyvende gennem bilen med en kraft, der svarer til 740 kg, hvis bilen kolliderer med noget. (Kilde FDM)
Færdselslove i andre lande
Sæt dig ind i færdselsreglerne i de lande, du planlægger at køre igennem, inden du kører hjemmefra. Der er stor forskel i promille og fartgrænser. Se reglerne hos FDM her.