MWC 2019: 5G er en teknisk revolution

AdobeStock_141449326_web

5G er den nyeste generation af mobilnetværk, og til årets Mobile World Congress i Barcelona handlede alt om 5G; Du kunne se 5G-biler, 5G-morgenmadsbakker og du kunne endda fjernstyre en lastbil via 5G. Selvom 5G-netværk ikke er offentligt lanceret endnu, har næsten alle producenter lanceret deres 5G-smartphone til Mobile World Congress. 5G vil også revolutionere telematikindustrien, så lad os kigge nærmere på hvorfor 5G er så specielt:

5G - bare endnu et netværk?

5G er bestemt mere end blot et nyt netværk, og det vil udløse en bølge af innovation, når det bliver offentligt tilgængeligt. For det første kan det være op til 100 gange hurtigere end 4G, og et stort antal enheder kan forbindes til netværket samtidigt. Kombination af avanceret netværksteknologi og den nyeste forskning gør 5G mere pålideligt og væsentlig hurtigere end de nuværende forbindelser; en gennemsnitlig downloadhastighed på omkring 1 GB pr. sekund forventes at være normen. Det betyder, at du kan downloade videoer med høj opløsning eller film på blot få sekunder!

 Her er de vigtigste fordele ved 5G-netværk i forhold til 4G:

• Øget datavolumen: 1000 gange mere båndbredde
• Hurtigere dataoverførselshastighed: 10 til 100 gange højere hastigheder
• Lav latens (forsinkelse i dataforbindelse): 60 til 120 gange hurtigere
• Flere enheder: Op til 100 gange flere enheder kan tilsluttes samtidigt i et givet område
• Lavt batteriforbrug
• Forbedret pålidelighed

Generelt skal 5G forbedre båndbredden, kapaciteten og pålideligheden af mobilt bredbånd langt mere end tidligere skift.

5G og IoT (Internet of Things)

Da 5G tillader, at op til 100 gange flere enheder tilsluttes samtidig, vil det hjælpe med at realisere det fulde potentiale i IoT, da flere og flere smarte tilsluttede enheder kan være "online" samtidig. Den lave latenstid (forsinkelse i dataforbindelse) giver interaktivitet i realtid for tjenester, der bruger Cloud. Et godt eksempel er selvdrevne eller fjernstyrede køretøjer, fordi et split-sekunds forsinkelse kan betyde forskellen mellem sikker trafik og et uheld. Takket være lavt strømforbrug kan nogle tilsluttede objekter virke i måneder eller år uden behov for menneskelig hjælp.

Nye teknologier vil ikke kun bruge 5G, men kombinere det med Artificial Intelligence (AI) og IoT. Et næste generations netværk, der kan overføre mange data meget hurtigt og med AI, der behandler dataene og tildeler opgaver til tilsluttede maskiner, enheder og "ting". Det siges, at fuldt autonome køretøjer ikke vil være mulige uden 5G og AI.

Selvom der ikke er nogen egentlige brugersager endnu, er fordelene og potentialet ved 5G indlysende. 5G vil kunne levere endnu mere intense oplevelser gennem AR og VR (augmented reality & virtual reality), det vil bedre kunne understøtte autonom kontrol, og det kan i sidste ende ændre den måde, hvorpå køretøjer køres. ’Cloud robotics’ og fjernstyring vil kunne overtage en stor del af producenternes opgaver og maskinintelligens og realtidsstyring vil forbedre administreringen af ressourcer i energi- og forsyningsselskaber. Det kan lyde som en masse engelske buzzwords, men disse nye teknologier kan virkelig blomstre med hjælp af 5G-netværket.

5G og telematik

5G´s rolle i dagens telematiklandskab i forhold til autonome flåder er endnu ikke helt klart. Vi ser dog nogle meget lovende muligheder.

5G-netværket tillader at streame alle aggregerede data fra køretøjer på et millisekund: data som inflationsniveauer af dæk, rotationshastighed, procentdel af brugen af pauser og alle andre live operationelle data fra køretøjets komponenter.

Det vil også være i stand til at kombineres med videotelematik-data fra omgivelserne, der vil konstruere et komplet, real time panoramaoverblik over køretøjsnavigation, ydeevne, diagnostik, prognoser og predictive analytics. Dataene vil blive streamet til en centraliseret Cloud og fortolket af store ’data analytics’- platforme som CONNVEX. Det vil skabe et omfattende økosystem for datacirkulation og kommunikation mellem dele, komponenter, køretøjets umiddelbare omgivelser og historiske data.

5G Udgivelsesdato

At bygge 5G-netværk er en enorm investering. Det anslås, at udbredelsen af 5G i Europa vil koste op til 500 mia Euro. Første 5G-områder forventes at blive i Storbritannien til sommer og i hele verden inden 2020, sideløbende med eksisterende 3G- og 4G-teknologi.

Vi kan ikke bruge teknologien endnu, men når netværkene er på plads, vil 5G medføre utallige nye tilsluttede enheder og "ting", og være en stor game changer for vores hverdag.

 

Date published.   mar. 11, 2019  |  Author: Janne Beeken