Hvad gør jeg, hvis min bil bliver stjålet?

autolog.dkblog.ecofleet.combilen-er-eb035c191eb1627a6fdb7a0ce2f156c830d7a389

Hvad skal du tjekke inden din bil bliver stjålet, og hvad skal du gøre hvis uheldet er ude? Her er en række praktiske ting, du kan gøre.

Tjekliste inden bilen er stjålet:

  1. Tjek forsikring

De fleste bilister har heldigvis en forsikring på bilen. I tilfælde af, at du får stjålet bilen, vil du som udgangspunkt få udbetalt erstatning. 

  1. Tjek alarm og GPS i bilen:

Hvis du vælger – eller dit forsikringsselskab kræver - en GPS med opkobling til alarmcentral i bilen, kræver Forsikring & Pension, at disse to krav er opfyldt på GPS-trackeren:

  • Strømafbrudt alarm
  • Bugseringsalarm

GPS trackeren skal være godkendt hos test-bureauet Delta. Autolog bruger den hardware, der hedder ”VT10”. Alle godkendte typer af enheder optræder på denne side.  Optræder de ikke her, dækker din forsikring som udgangspunkt ikke.

Tjekliste efter bilen er stjålet

Er du så uheldig, at få stjålet bilen, skal du gøre følgende: 

  1. Anmeld til politi

Du skal straks anmelde biltyveriet til politiet. Det er både for, at det er registreret i tilfælde af, at politiet skulle finde bilen, og fordi det skal dokumenteres med kvittering til forsikringsselskabet. 

  1. Anmeld til forsikringsselskab

Anmeld biltyveriet til dit forsikringsselskab. Det er for at kunne få udbetalt erstatning, hvis bilen ikke er dukket op inden for fire uger fra du anmeldte det til politiet. 

  1. Tjek på bilnøglerne

Bilnøglerne er ofte stjålet i forbindelse med biltyveriet. Skulle bilen blive fundet, kan det være vigtigt, at du ved, om biltyven har haft nøglerne til bilen. 

  1. Tjek på genstande i bilen

Skriv en liste over genstandene i bilen. Nogle ting dækkes af familie- og indboforsikringen, andre af bilens kaskoforsikring. Det er individuelt fra forsikring til forsikring, så du kan tjekke i dine forsikringsbetingelser, om du kan få erstatning. 

  1. Tjek erstatningstilbuddet for bilen

Er tilbuddet om erstatning for lavt efter din mening, kan du klage til forsikringsselskabet. Afviser forsikringsselskabet klagen, kan klagen bringes videre til Ankenævn for Forsikring Erstatning.

En erstatning kan først udbetales, hvis bilen ikke er dukket op efter fire uger fra anmeldelsestidspunktet. Erstatningen er udregnet efter, hvad en tilsvarende bil (samme mærke, model, årgang, km-tal og stand) kan anskaffes for.

Hvad sker der, hvis bilen bliver stjålet, og den har alarmcentral?

Hvis du har GPS i bilen med tilknyttet alarmcentral, og en af de to ovenstående typer alarmer bliver aktiveret, sendes en automatisk besked til G4S. De igangsætter en proces, for at udrede om alarmen skyldes en forsikringsrelateret alarm (tyveri) eller om alarmen skyldes f.eks. værkstedsbesøg.

I tilfælde af det er forsikringsrelateret alarm, starter G4S en sporing af bilen, samt en orientering til forsikringstager om, at personens køretøj er stjålet. Denne tidlige reaktion er ofte med til at redde køretøjet, inden det typisk køres ud af landet.

Tyveri i dag sker dog ofte ved, at køretøjets nøgler stjæles, og derfor ses det ofte, at disse alarmer ikke aktiveres. Det er derfor helt afgørende, at der også er et GPS-spor, der kan følges, idet tyveriet opdages.

På den måde kan man spore tilbage i tiden, hvor køretøjet har været, i modsætning til en evt. øjebliksposition.

Date published.   okt. 22, 2018  |  Author: Janne Beeken