Hvad er flådestyring, og hvorfor har min virksomhed brug for det?

 

Hvad er flådestyring?


Flådestyring, også kaldet fleet management, er en generel betegnelse for, hvordan man bevarer overblikket og optimerer den daglige drift af virksomhedens biler, varevogne, lastbiler, maskiner, busser o.l.

 

Hvad består et flådestyringssystem af?


Et flådestyringssystem består af flere dele:
 

 1. Hardware 
  Dette er GPS-enheden, der er fysisk monteret på køretøjet. Ved hjælp af satellitkoordinater tracker den løbende køretøjets lokation og sender data tilbage til systemet. Der findes forskellige typer hardware, som hver især opfylder forskellige behov. Nogle skal fastmonteres og tilknyttes bilens batteri for at få strøm - andre typer kan blot indsættes i bilens OBD-stik. 

 1. Køretøjssoftware 
  Dette er indbygget i GPS-enheden, hvor det sidder og samler vigtige data om køretøjet, motorens status og om chaufførens kørselsadfærd. Eksempler på ting, der kan registreres, er: Tændings- og batteristatus, hastighed, accelerationer, hårde opbremsninger, brændstofforbrug m.m.
   
 1. Fleet Management software 
  Dette er selve flådestyringssystemet, hvortil alle data sendes og bearbejdes til meningsfulde rapporter og oversigter. Det er her, flådeadministratoren logger ind for at holde øje med bilerne, administrere brugere og biler, og få indsigt i de indsamlede data på en nem og overskuelig måde.
  Udover den helt grundlæggende funktionalitet, som de fleste flådestyringssystemer indeholder, kan der være stor forskel på, hvad det enkelte system tilbyder. Fleet Completes flådestyringssystem indeholder en lang række ekstramoduler, som bl.a. giver mulighed for at holde styr på elektroniske kørebøger og kørselsgodtgørelse, projektudgifter, værkstedsbesøg, opgavestyring, kunders lokationer, Green Driving, reservation af køretøjer, carsharing og m.m.

Læs mere om flådestyring fra Fleet Complete >

 

Processer involveret i flådestyring


Der er flere vigtige processer involveret i et flådestyringssystem. For det første er der indsamling af vigtige data, som f.eks. bilernes lokation og kørte ruter, chaufførernes kørselsadfærd og tidspunkter for besøg på relevante adresser. Så er der analyse og fortolkning af disse data, som gør det muligt for både chauffører og flådeforvaltere at foretage relevante beslutninger for forbedring. 

I sidste ende giver flådestyring adgang til den indsigt og de værktøjer, som ledere har brug for for at forbedre driften. Derfor kan flådestyringssystemer opfylde en lang række formål - uanset om du skal reducere omkostningerne, minimere CO2-udledningen, forbedre sikkerheden på vejene eller tilbyde en bedre kundeservice.

 

Et eksempel på anvendelse af flådestyring


En landsdækkende servicevirksomhed har valgt at installere et flådestyringssystem på tværs af deres flåde bestående af 400 biler. Deres primære mål er især at øge kundetilfredsheden ved at få en tekniker på stedet hurtigere, at minimere de samlede omkostninger forbundet med dårlig opgavestyring og endelig at forbedre sikkerheden på vejene for deres chauffører, som lidt for ofte er involveret i dyre og personfarlige uheld.  

Hver varevogn er udstyret med en Fleet Complete GPS-tracker, og via flådestyringssystemet kan medarbejdere på kontoret når som helst se, hvor alle bilerne befinder sig, og hvor de er på vej hen. Efterhånden som data indsamles, får de overblik over uheldige kørselsmønstre og farlig adfærd, som efterfølgende bliver brugt til at vejlede chaufførerne. Systemet giver også mulighed for, at chaufførerne kan modtage besked direkte i kabinen, hvis en overtrædelse finder sted.

Efter indførelsen er den gennemsnitlige hastighed faldet med 35%, hvilket gør vejen mere sikker for alle trafikanter.

Ved altid at kunne se, hvor bilerne er, kan flådeadministratoren desuden bedre fordele ledige ressourcer til nye opgaver, minimere rejsetiden og i sidste ende nå ud til flere kunder på en enkelt dag. Det har medført en væsentlig forbedring af kundetilfredsheden.

Og besparelserne bliver bare større og større. Fire år efter indførelsen af flådestyring, estimerer flådeejeren, at systemet har sparet virksomheden for knap 4 mio. DKK i flåderelaterede omkostninger.

Dette eksempel er bare ét af mange og fortæller kun lidt om, hvad der er muligt med et flådestyringssystem. Flådestyring er lige velegnet til både små og store virksomheder. Hver virksomhed er unik, og der findes en ideel løsning til alle. 

Læs mere om hvordan andre kunder bruger flådestyring > 

  

Fordele ved flådestyring?

 

 1. Forøget synlighed over bilerne. 
  Administratorer har til enhver tid overblik over deres chauffører og køretøjer. De kan kontrollere, hvor de er, hvor meget brændstof de bruger, om chaufføren kører for hurtigt, om køretøjet har brug for service og meget mere. Rapportering fra tidligere perioder er også let, og giver mulighed for at identificere gennemgående tendenser eller problemer.

 2. Forbedret kundeservice.
  Når du kan se hele flåden med dine egne øjne, er det meget nemmere at strømline sine daglige processer og planlægge optimale arbejdsgange. Systemet giver mulighed for at håndtere pludseligt opståede forsinkelser og medfører en nemmere og bedre kommunikation med både chauffører og kunder, som kan holdes løbende opdateret

 3. Forbedret sikkerhed.
  Det er din pligt at beskytte dine chauffører og andre trafikanter. Et flådestyringssystem kan sende en advarsel, hvis din chauffør kører for hurtigt, eller hvis han har brug for at tage en hvilepause. Du kan også modtage beskeder om, hvornår det er tid til service og minimere adfærd, der er kendt for at øge risikoen for ulykker som f.eks. hurtig acceleration og hårde opbremsninger.

 4. Reducerede omkostninger. 
  Der er virkelig mange måder, hvorpå et flådestyringssystem kan spare dig penge. Det kan dreje sig om at reducere brændstofforbruget, om at forhindre uautoriseret brug af bilen efter arbejdstid, om at justere antallet af biler så det passer til behovet o.s.v. Vores lange erfaring viser, at de fleste virksomheder i gennemsnit sparer ca. 15% ved at installere et flådestyringssystem.

 

Få mere at vide

Tag kontakt til os, hvis du vil høre mere om, hvad flådestyring kan gøre for dig og din virksomhed.

Få mere at vide

 

Date published.   maj 20, 2019  |  Author: Kirsten Tange