Fleet Complete når nye højder: På vej mod toppen af Everest

Everest's Advanced Base Camp. 6.400 meter over havets overflade. Iltniveauet ligger på omkring 50%. Georgios Tsianos overvåger Guinness World rekordforsøget i LMAX Rugby Challenge.

Image of the 3D map tracking the current location of Georgios Tsianos.

Følg turen mod toppen af Everst på vores live 3D-kort


Ved hjælp af en GPS-tracker følger vi Georgios Tsianos, en græsk ultraatlet, under hans anden ekspedition på vej mod toppen af Mount Everest på hele 8.848 meter over havets overflade.


Georgios Tsianos posing on the background of Gyantse, Tibet.Mount Everest har været en af de mest spændende tinder for bjergbestigere at bestige siden det første registrerede topforsøg i 1865. Det ligger i Himalaya-området på grænsen til Nepal og Kina, og er officielt det højeste bjerg over havets overflade. Det byder på betydelige klatretekniske udfordringer samt risiko for alvorlig højdesyge, ekstreme vejrforhold, stærk vind, frost og potentielle farer fra laviner, isfald og meget andet.

Mere end 300 klatrere menes omkommet i deres forsøg på at bestige den berømte kæmpe.

Det er den nødvendige og ekstreme blanding af styrke, dygtighed og udholdenhed, der tiltrækker atleter som Georgios, når de med jernvilje udfordrer grænserne for, hvad der er muligt.

Men før han begyndte sin to uger lange opstigning til toppen, skulle Georgios i sin egenskab af læge overvåge LMAX Rugby Challenge på Advanced Everest Camp i 6.400 meters højde.

 Denne rugbyudfordring har to formål: Det ene er at rejse mere end 200.000 GBP (1.750.000 DKK) til finansiering af projekter, der støtter dårligt stillede unge eller handicappede børn i hele Storbritannien og Irland. Det andet er at spille det højeste spil rugby nogensinde og dermed opnå en Guinness World Record.


LMAX Rugby Challenge rugby team is posing in a group photo in Tibetan plateau and highlands.

Georgios Tsianos i midten i forreste række ved siden af hans langhårede, firbenende ven (Credits: Georgios Tsianos)

 

Hvis du ikke er helt fortrolig med rugby, så er det en kompleks kontaktsport, der omfatter tacklinger, sprint, spring og andre fysisk krævende udfoldelelser i forsøget på at score et mål. De ideelle betingelser for et spil indebærer et eftergivende underlag, som en græsplæne efter en stille regn (blødere at falde på), og en behagelig temperatur på 15-20 grader. Når du dyrker den slags sport under de barske forhold i den himalayanske bjergkæde, med iltniveauer på omkring 50% og frostgrader, står du over for alvorlig mangel på ilt, potentiel underafkøling og ledsmerter på grund af det hårde underlag .


Den 13. april tog Georgios og rugbyholdet fra Storbritannien til Lhasa i Nepal, og det er lykkedes at få nogle opdateringer fra turen. Før de nåede Everest krydsede ekspeditionen de mange høje pas i Tibet for at akklimatisere og sikre, at de ankom til Base Camp i 5.200 meters højde ved godt helbred. Efter 4 dages akklimatisering i Base Camp fortsatte de til Intermediate Camp med fuldt udsyn til Everest's spektakulære nordside og de fantastiske tinder på East Rongbuk gletcheren.

 

Panoramic view of the city of Gyantse, Tibet.Udkig fra Gyantse, Tibet (Credits: Georgios Tsianos)

 

Rongbuk gletcheren er et imponerende frosset hav af isbølger. Herfra er udsigten over gletscheren og de himalayanske toppe nogle af de mest dramatiske i Tibet. Langs den østlige side af gletscheren findes stien, som ekspeditionerne bruger til at påbegynde deres opstigning. Intermediate Camp i 5.800 meters højde ligger i et goldt morænelandskab under smukke gyldne granitklipper.

Den endelige opstigning til Advanced Base Camp følger tinderne til højre rundt om Changtse-basne for at afhente for at nå til det næste plateau - en gruppe af flade grushøje ved siden af gletscheren.

Efter en dags hvile, blev rugbykampen spillet den 30. april på det højeste sted nogensinde i 6.400 meters højde, og blev dermed optaget i Guiness World Records.

Det var en velkæmpet kamp, og Georgios rapporterer, at alle er ved godt helbred.

Mens rugbyholdet vender tilbage til Storbritannien, har Georgios nu fortsat sin egen opstigning mod toppen af Everest.

Følg ham hele vejen på vores dedikerede trackingside og se flere billeder fra ekspeditionen på Georgios ' Instagram.


Base camp of Mount Everest with a tent and a Fleet Complete Logo display.Everest Base Camp (Credits: Georgios Tsianos)Herders at the Base Camp of Mount Everest.Everest Base Camp (Credits: Georgios Tsianos)Panoramic view of the Tibetan plateau and highlands.Tibetansk plateau og højland (Credits: Georgios Tsianos)

Date published.   maj 03, 2019  |  Author: Janne Beeken