Vær på stikkerne! Derfor benytter biavlere sig af GPS-tracking

Denne artikel er en del af en blogserie, der bringer nogle virkelige eksempler på alternative anvendelser af GPS-sporing. Hvis du er en biavler, som ønsker at beskytte sine stader, kan du her læse om, hvordan Fleet Complete kan hjælpe dine bier med at overleve - og trives!

AdobeStock_450687952 (1)

Bier er flittige små dyr! De bestøver jo omkring 80% af verdens afgrøder og planter, og spiller dermed en kritisk rolle i vores økonomi.

At hjælpe os mennesker med at skaffe mad på bordet, er ikke nogen lille bedrift for det hårdtarbejdende insekt. Og desværre foregår det ikke altid helt uforstyrret… I de senere år er tyveri af bistader blevet et stadig større problem – også her i Danmark, hvor en biavler for nylig fik stjålet bistader til en værdi af knap 100.000 kroner. Det får nu biavlere verden over til at se sig om efter ny teknologi for at imødegå denne nye trussel.

Mange, hvis ikke de fleste, biavlere siger, at de på et eller andet tidspunkt har fået stjålet et par stader. Men oftere end før meldes der nu om organiseret tyveri af mange stader på én gang.

Et par eksempler fra udlandet fortæller, at en biavler fra Oregon fik stjålet 92 bistader under transport. En anden biavler fra Montana blev frarøvet 488 stader.

Og i april sidste år fortalte en canadisk krimidokumentar om, hvordan en af Quebecs mest kendte biavlsfamilier fik stjålet over fem millioner bier - til en værdi af $ 200.000 - på en nat. Det blev kaldt det største bityveri i canadisk historie.

Omfanget af sådanne operationer får nogle mennesker til at nære mistanke om eksistensen af et internationalt, kriminelt netværk, der er målrettet kommercielle bigårde.

Formanden for den franske nationale biavlerforening fortæller, at problemet har nået en ny dimension både i Frankrig og i resten af Europa. Bistader stjæles i snesevis ad gangen – formentlig for at blive solgt til biavlere i udlandet – og medfører store tab for de retmæssige biavlere. Det er bestemt ikke amatører, der er på spil, siger han.

 

Men vent ... Organiserede kriminelle, som er ude efter dine bier? Hvorfor? 


Biavl er blevet big business! Og når værdien af bistaderne stiger, vil tyvene med ombord. Så enkelt er det!

I en klassisk fortælling om udbud og efterspørgsel er prisen på en bikube steget de sidste par år. Det er der flere årsager til.

For det første er der mangel på bikuber. Sygdomme og pesticider har gjort kolonierne mere skrøbelige, og det er blevet sværere og dyrere at holde dem i live.

Derefter er der den støt stigende efterspørgsel efter bier til bestøvning af store kommercielle afgrøder. Det ses især i udlandet, hvor man dyrker blomstrende frugter og nødder såsom mandler, avocado, kirsebær, æbler og så videre. Hvert år, når træerne begynder at blomstre, transporeteres millioner af bier på store lastbiler og sendes summende ud for at bestøve markerne. Med en mangelvare, der presser priserne op, kan en enkelt afgrødeejer i USA betale $ 500.000 hvert år alene for at leje bikuber.

Så der har du dit motiv: Der er store penge i bi-kriminalitet!

AdobeStock_86262620 (1)


Men heldigvis findes der måder at beskytte sig på!


En af vores canadiske kunder – en lokal honningproducent i Quebec - bruger Fleet Completes soldrevne Asset Tracker AT1 til at beskytte deres bistader. Kunden henvendte sig til Fleet Complete, efter at de to gange på én vinter fik stjålet bistader til en værdi af $ 15.000.

For en mindre virksomhed kan sådan et tab være ødelæggende. Asset Trackeren tilbyder dem en enkel og billig måde at hjælpe med at forhindre, at det samme skal ske igen - og det øger chancerne for at genfinde staderne, hvis nogen alligevel skulle slippe afsted med dem.

  • Bigården kan nu nemt holde øje med bistadernes placering i Fleet Complete-systemet uden at skulle bruge tid og brændstof på daglige ture til stedet.
  • For at sikre maksimal batterilevetid blev enheden indstillet til at rapportere en gang om dagen, medmindre den registrerer bevægelse - i så fald vil den rapportere hvert 15. minut, hvilket muliggør hurtigere reaktion.
  • Desuden blev der oprettet et digitalt område - et såkaldt geofence - på Fleet Complete-kortet. Det udløser en advarsel og sender en meddelelse, hvis GPS-trackeren, der er knyttet til bistadet, flyttes uden for det digitale hegn.

GPS-enheden skjules og monteres let på staderne med kraftigt dobbeltsidet tape, og den er bygget til at modstå selv de hårdeste forhold (uanset om det er varme eller kulde).

Og i og med at denne tracker har et genopladeligt solbatteri, der oplades når det udsættes for direkte sollys, vil den fungere kontinuerligt, så du ikke skal bekymre dig om den i lang tid.

image-png-Sep-06-2021-09-59-47-45-AM

Fleet Complete’s AT1 Asset Tracker

 

Få mere information fra de indbyggede sensorer

Ud over at spore GPS-lokaliteten, som beskytter dig mod tyveri, er Asset Trackeren udstyret med sensorer, der giver dig mulighed for at sikre, at dine bier altid har et optimalt klima. Uanset om det er på stedet eller under transport, kan du indstille din GPS-enhed til at advare dig, når den registrerer en mulig trussel, såsom:

  • Overophedning eller kulde - overvåg temperaturen inde i stadet eller under transport og konfigurer advarsler ved bestemte niveauer.
  • Ændringer i fugtighedsniveauer - hold øje med udsving og juster dine advarsler afhængigt af sæsonen.
  • Slag, vipning eller åbning af låget - få besked, hvis dine bikuber bliver manipuleret eller risikerer at blive beskadiget på grund af hårde vejforhold eller aggressiv kørsel.

Oplysningerne gemmes automatisk i 12 måneder i systemet.

 

Vores løsninger

Fleet Complete's løsninger er lige så alsidige og unikke som vores kunders behov, og vi har konkrete eksempler på det. Hvis du vil lære mere om deres fordele, og hvordan vi kan skræddersy dem til din virksomhed, kan du bede om en snak eller en demo med en af vores konsulenter i dag.

 

Vil du vide mere?

Har du fået blod på tanden og vil du vide mere om, hvordan Fleet Complete kan hjælpe dig i gang, så tag kontakt til os her! 

Få mere at vide

 

 

 

Date published.   sep. 16, 2021  |  Author: Kirsten Tange