Safety

Telematik fokuserer på forebyggende foranstaltninger

Flådestyringsansvarlige står over for stigende vedligeholdelses- og brændstofomkostninger, og det bliver mere og mere vigtigt at adressere transportsektorens miljøpåvirkninger på daglig basis. Ulykker, der ofte skyldes menneskelige fejl, komplicerer flådedriften yderligere og fremhæver et stærkt behov for automatiserede overvågningsløsninger. Ved at implementere telematiksystemer sammen med dataanalyse og førertræning sikres sikrere veje, effektiv drift og øget rentabilitet. Desuden reduceres også flådens miljøaftryk.

Forbedring af trafiksikkerheden med telematikløsninger
FleetEurope.com rapporterer, at brugen af telematik kan øge sikkerheden med op til 72 %. Telematiksystemer hjælper med at opretholde kontrol over flådedriften og overholdelse af lovkrav, hvilket forbedrer sikkerheden for chauffører og det transporterede gods. Udover sikkerhed fremmer brugen af telematikløsninger et respektfuldt og transparent arbejdsmiljø.

Økonomiske fordele og miljøpåvirkning
Implementering af telematikløsninger resulterer i betydelige besparelser. En af de mest mærkbare daglige udgifter i en flåde er brændstof, hvilket er særligt kritisk for logistikvirksomheder med store lastbiler. Overvågning af chaufføradfærd (hurtige accelerationer, hårde opbremsninger, skarpe sving, tomgangstid osv.) og uddannelse baseret på faktuelle data, kan føre til brændstofbesparelser på op til 25% månedligt ifølge vores data. Studier fra FleetEurope.com viser, at besparelserne for et enkelt køretøj kan nå op til €10.000 over dets levetid på grund af telematiktjenester. Desuden fremmer brugen af GPS-systemer mere bæredygtige adfærdsmønstre, hvilket forbedrer bæredygtigheden i transportsektoren.

Telematik automatiserer processer og understøtter overgangen til elektriske køretøjer ved at overvåge køretøjets ydeevne og energiforbrug. Selvom den indledende investering i elektriske køretøjer kan være høj, tilbyder de en hurtig tilbagebetalingstid, hvilket hjælper med at opnå fastsatte miljømål.

Ved implementering af GPS-løsninger er det afgørende, at virksomheder internt konceptualiserer og kommunikerer mål holistisk for at undgå situationer, hvor chauffører føler sig overdrevent overvågede. Målet er at skabe et mere sikkert arbejdsmiljø og øge sikkerheden for alle trafikanter.

Proaktiv tilgang
I stedet for at håndtere konsekvenserne, fokuserer telematik på forebyggende foranstaltninger. Kristjan Annus, som er Head of R&D Fleet Complete Europe, fremhæver den værdi, som Fleet Complete-løsninger med GPS-enheder kan levere. “For eksempel kan vores Green Driving-løsning overvåge hurtige accelerationer, hårde opbremsninger og skarpe sving. Chaufførens adfærd påvirker direkte den overordnede trafiksikkerhed, totalomkostningerne (TCO) og virksomhedens omdømme.”

Det er også vigtigt at overvåge tomgangstid, især for lastbiler. “Ud fra vores erfaring har vi set, at en lastbil kan køre i tomgang i 40-100 timer om måneden og forbruge omkring 3 liter diesel i timen. Denne adfærd skaber unødvendige omkostninger for virksomheden og er også skadelig for miljøet,” sagde Kristjan Annus. Fleet Completes løsninger kan hjælpe med at fastsætte de vigtigste målepunkter (KPI’er). Ved at overvåge data og implementere nødvendige ændringer, tilskynder vi til bedre køreadfærd, større effektivitet, forbedrede virksomhedsresultater og et mere grønt klimaaftryk.